Vraag:
vrijdag, 3 september 2010

Hallo,

Onze zoon van bijna 12 plast vrijwel elke nacht in zijn bed. Wanneer we hem 's nachts wakker maken om te plassen en hij is nog droog, blijft hij de rest van de nacht meestal wel droog. Maar vaak zijn we ook al te laat (na 1 1/2 uur slapen).
We hebben al vaker de plaswekker gebruikt. 1 keer is dat goed gegaan en was hij daarna zo'n drie maanden droog en ging hij 's nachts uit zichzelf plassen. Na die periode begon hij weer in bed te plassen. De andere keren plaswekker konden we het steeds niet consequent doen, door vakanties, schoolkamp, logeren, plaswekker stuk, batterijen op etc.
Heeft het zin het nog een keer, maar dan consequent een aantal weken achter elkaar, te gaan trainen?
Er zijn geen lichamelijke afwijkingen geconstateerd in het ziekenhuis. Minrin (spray of 1 pilletje) helpt niet.
Overigens plassen zijn zus (10) en broertje (8) ook nog steeds in bed.

vriendelijke groet.

Antwoord:
woensdag, 8 september 2010

Hallo,
U kunt beginnen met een "Niet Medicamenteuze therapie" zoals die beschreven staan op deze site zoals "Wekken met Wachtwoord" , maar ook de PRP oefeningen. Dat is een half uurtje na het naar bed gaan nog eens plassen, maar dan iets te doen wat hem ontspant in dat half uurtje, zoals een beetje lezen of muziek luisteren, ook kan het heel goed zijn een half uurtje de tijd te nemen om voor te lezen bijvoorbeeld.
De plaswekker is ook een goede methode, maar over het algemeen is dit niet zo'n handige periode om daarmee te beginnen. (Lange donkere en koude nachten en een drukke decembermaand).

Over Minrin:
Het medicijn Minrin wordt veelvuldig ingezet om van het bedplassen af te komen. Minrin zorgt ervoor dat er Ďs nachts minder urine wordt aangemaakt. Het stofje dat de urineproductie reguleert, is in een aantal gevallen, de oorzaak van het bedplassen. Minrin zorgt er dus voor dat gedurende bepaalde tijd het tekort wordt aangevuld. Minrin kan in monotherapie voor zowel een langere periode ingezet worden, als ook ter overbrugging van korte specifieke perioden zoals vakanties, logeerpartijen en kamp door de snelle werking.

In andere situaties kan Minrin uitkomst bieden als na een paar weken de plaswekker alleen onvoldoende resultaat biedt. Gelijktijdig gebruik van het snelwerkende Minrin zorgt er dan voor dat het zelfvertrouwen herwonnen wordt, waardoor de kans om de therapie succesvol te vervolgen wordt verhoogd.

Minrin is in twee vormen verkrijgbaar: smeltvorm en tabletten. De werkingstijd is 6-10 uur. In geval van slikproblemen of maag-darm stoornissen gaat de voorkeur uit naar de smeltvorm. Kinderen beneden de 12 jaar prefereren ook de smelttablet. Voor de smelttabletten geld 1 tablet (0,120mg of 0,240mg) innemen voor het slapen gaan. Voor de gewone tabletten geld 1 tot 2 tabletten (0,2mg of 2x0,2mg) innemen voor het slapen gaan. In 70% van de bedplassers is 0,240mg (smelttablet) of 2x0,2mg (gewone tablet) de optimale dosering gebleken.

N.B.: De neusspray en 0,1 mg tabletten zijn er in de handel voor de indicatie diabetes insipidus en zijn niet geschikt voor de indicatie Enuresis Nocturna oftewel bedplassen.


De nieuwste toedieningsvorm is de Minrin Melt. …ťn of twee ťťnheden onder de tong voor het slapen gaan is voldoende voor een goed resultaat. De smeltvorm is gemakkelijk mee te nemen tijdens logeerpartijen, schoolkampen, vakanties en in de thuissituaties. Het lost direct op. Er hoeft dus niet te worden geslikt en het kan zonder water worden gebruikt. De werking vermindert niet in geval van neusverkoudheid of maag-darm problemen. Tijdens het gebruik van Minrin wordt veel drinken afgeraden. Minrin is niet alleen voor Enuresis nocturna (bedplassen) geregistreerd, maar ook nog voor andere ziektebeelden. Hiervoor worden andere doseringen aanbevolen.

Succes!

Lees meer hierover

Terug naar het vragenforum
Stel zelf een vraag